NFC technológia - egy érintésre a világtól

 

 

 


Tudjon meg többet az NFC technológiáról!Mire jó az NFC, és mire lehet használni? 

Az NFC technológia gyors és biztonságos kommunikációt, adatcserét tesz lehetővé kis távolságon belül, két NFC kapcsolódásra alkalmas eszköz között. Számos okostelefon, terminál, adatgyűjtő és címkenyomtató is támogatja már a vonalkód technológiában, mivel a kis távolság miatt biztonságos, és nem igényel azonosítást a Bluetooth-al vagy WiFi-vel szemben. Az NFC a Near Field Communication rövidítése.

Hogyan működik az NFC?

Két NFC-képes készülék összeérintésével vagy egymáshoz közelítésével automatikusan elindul köztük a kommunikáció. Az NFC rövid rádióhullámokon működik, nagyon alacsony energiafogyasztású, és a Bluetooth-tól eltérően passzív pontok, úgynevezett „tagek“ létrehozását teszi lehetővé. 

A technológia két fő előnye, hogy biztonságos, valamint, hogy az NFC címkékkel (tagekkel) kombinálva számos felhasználási módja lehet. A technológia pillanatok alatt összeköti az eszközöket, viszont csak akkor, ha kis távolságra vannak egymástól, és csak akkor, mikor az okos készülék képernyője nincs lezárva. Ennek köszönhetően senki nem tud a beleegyezésünk nélkül kapcsolatot létesíteni a készülékünkkel.


Az NFC használata a gyakorlatban

Az NFC leggyakrabban fizetés lebonyolítására használatos. Bankkártya használata helyett elég egyszerűen csak a terminálhoz érinteni a telefont és abban a pillanatban meg is történik a fizetés. A mobiltelefonnal lezajló NFC fizetés egyre elterjedtebb, elegendő hozzá Google Pay vagy Apple Pay használata. 

Az NFC azonban számos más helyzetben is használható:

  • Érintés és vezeték nélküli fizetések a boltokban Google Pay, Apple Pay, esetleg Garmin Pay használatával, mely okosórákhoz terveztek
  • Ajtónyitás – azokhoz az ajtókhoz, amelyek NFC zár-rendszert használnak
  • Az éttermi menük olvasása – az étterem ajtajára vagy az asztalon egy NFC-tag van felragasztva, amire ráhelyezve a mobilt, a kijelzőn megjelenik az étlap
  • A navigáció indítása, ahogy a mobilt az autós tartóba helyezzük
  • Gyorsabb csatlakozás vezeték nélküli hangszórókhoz
  • Dobozok címkézése költözéskor
  • Árukészlet-információk megjelenítésére raktárakban

Mik azok az NFC-tagek?

Az NFC az ún. NFC-címke elvén is működik. Egy matricába vagy zsetonba rejtett chipről van szó, amely gyakorlatilag bárhova felragasztható vagy elhelyezhető. Lehet például mobiltelefon hátulján, az éjjeliszekrényen vagy egy étterem ajtaján is. Ilyenkor ehhez az érintő ponthoz közelítve a mobiltelefont valamilyen aktuálisan hasznos információ jelenik meg a készülékünkön. Ez a lehetőség a mindennapi életünk számos területén hasznosítható, pl. a turizmusban, vendéglátó helyeken, minden olyan szolgáltatás vagy tájékoztatás esetében, amikor több tájékoztatást, aktuális - gyakran változó - információt szeretnénk közölni a felhasználóval.

Miért jobb és hatásosabb az NFC, mint a QR kód?

A QR kód használatának és alkalmazásának egy nagy hátránya, hogy kicsit körülményes, ugyanis rendelkeznünk kell QR kód olvasó alkalmazással. Elsőre nem tűnik nagy akadálynak beszerezni egyet, azonban nem mindenki tudja és/vagy akarja letölteni a beolvasáshoz szükséges applikációt. Ezzel szemben az NFC technológia egyre több készülékben van ott, nem szükséges telepíteni alkalmazást, egyszerűen csak oda kell érinteni a megfelelő helyre. A QR kód megjelenését és olvashatóságát rengeteg külső hatás, rongálódás teheti nehézkessé, míg az NFC tagek sokkal tartósabbak, szükség esetén egyszerűbben pótolhatóak.

Az NFC jövője

Összességében azt állapíthatjuk meg, hogy az NFC kommunikáció rohamosan terjed, egyre több felhasználó élvezi előnyeit. A felhasználási területek köre folyamatosan bővül, köszönhető mindez egyszerűségének és a biztonságos használatának.

 

 


KAPCSOLAT
Felkeltettük érdeklődését?
Gondolkozzunk közösen! Kérjük, töltse ki a mezőket, és munkatársunk felveszi Önnel a kapcsolatot. Emelje magasabb szintre szolgáltatásait NFC technológiával!
Írjon nekünk üzenetet!

Infó